Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tiszabökény és Farkasfalva

2008.08.16

Tiszabökény földrajzi elhelyezkedése és néprajzi adatai:

 

Kép

Tiszabökény Kárpátalján, a Nagyszőlősi járásban található a Tisza tőszomszédságában. A költői folyó az elmúlt években többször okozott fejtörést az itt lakóknak, 1998-ban és 2001-ben komoly árvizek pusztítottak errefelé. Ennek ellenére az alföldi fekvésű táj meseszép, termőföldjei jó földek – ha az időjárás engedi. A Tisza partján napközben szarvasmarhák legelésznek jámboran az esti csordahajtásig. Érdekes látvány a hazabandukoló jószág, akik megállásra késztetik az autósokat. A nyitott kapu jelzi, hogy hazavárják a legelőre kiengedett teheneket és kecskéket…

 

Kép

Tiszabökény lakosainak száma meghaladja a kétezret. Magyar lakta településről van szó, csak elvétve voltak eddig ukrán ajkúak, de ők is elmagyarosodtak. Valószínűleg ez a tendencia hamarosan megfordul, a betelepülő ukrán nemzetiségűek tudatosabban őrzik anyanyelvüket. Az ukrán állam is forszírozza az erőteljesebb ukrán nyelvi oktatást, így asszimilációs veszély fenyeget – ha nem is a közeljövőben.

Zömében földműveléssel foglakoznak a helyiek, de egyre többen kapcsolódnak a falusi turizmus programhoz. Az utóbbi években megnőtt az értelmiségiek száma, elsősorban a pedagógus pályát választják sokan az iskolai elérhetőség miatt. Ebben az évben Péterfalva területéről az új oktatási rendelet következményeképp a középiskolából (Péterfalvai Kölcsey Ferenc Középiskola) és a Péterfalvai Református Líceumból csak páran kerültek be az egyetemre. Visszavonulóban van az iskolaváltási hullám is, a szülők döntő többsége a magyar iskola mellett teszi le voksát gyermeke iskoláztatásakor. Rendelkezésre áll – oktatás terén – a Tiszabökényi Általános Iskola (igazgató: id. Varga László), a már említett Péterfalvai Kölcsey Ferenc Középiskola (igazgató: Borbély Ferenc), a Péterfalvai Református Líceum (igazgató: Tusa-Bocskai Ibola), a Tiszabökényi Szakiskola (igazgató: Huszti Antal) és a Péterfalvai Művészeti Iskola (igazgató: Homoki Gábor). Ez utóbbinak közismert népi zenei együttese: a Kokas Károly alapította Péterfalvai Népzenei és Néptánc Együttes.

 Tiszabökény megközelítése

Magyarország felől legkönnyebben a Tiszabecs-Tiszaújlak határátkelőtől közelíthető meg. A határközeli Tiszabökénybe diófasor mentén vezet az út, 3 km megtétele után rögtön feltűnik a település. Az 1998-as és a 2001-es árvíz után újjáépült falu megszépült, barátságosan várja a látogatókat. A főútvonal, a Zrínyi Ilona útja kanyarog végig Péterfalváig, oldalról számtalan mellékutca keresztezi. Péterfalva Tiszabökény másik oldaláról való megközelítési módja. A két település mára fizikailag egybeolvadt, csupán a falutábla jelzi, hogy másutt jár kedves idegen, ha erre téved. Még egy településről ejtsük szót: Forgolányról, amely a szóban Tiszabökénnyel együtt Péterfalva közigazgatása alá tartozik. A 3, pontosabban szólva Farkasfalvával és Tivadarral együtt az 5 falu lakossága meghaladja az 5 ezer főt.

Tiszabökény látnivalói

Közintézményei közül kiemelkedő szerepet tölt be a Tiszabökényi Általános Iskola, az óvoda és a rendelőintézet. Kultúrháza még a szocializmus idején épült: monumentális épület. A helyi kulturális élet jelenleg a Tiszabökény szerves részét alkotó Farkasfalván összpontosul, a Tiszaháti Tájmúzeumban. A múzeumhoz tartozó kastély és az őt körülölelő tájházak hatalmas parkban alkotnak egységet, pompás kilátással és kisugárzással. A hagyomány szerint, aki a múzeum területén tartózkodik, feltűnően jókedve lesz – állítólag a föld mágneses hatása által.Kép

Három – a görög katolikus, a református és az ortodox – felekezet templomát csodálhatják meg az érdeklődő szempárok pár méteres körzeten belül, de feltűnhet a figyelmesebbeknek, hogy már épül a soron következő negyedik, a római katolikus templom is – többek kezdeményezésére. Vallásos emberekről lévén szó, a vasárnap és az egyházi ünnepek tiszteletben tartása mindenekfelett való. Kicsiktől nagyokig betéve ismeri a lakosság az ünnepek rendjét és be is tartja azt.

Kovács Katalin az Ugocsa és a Bereg könyvesbolt tulajdonosnőjének kezdeményezésére avatták fel II. Rákóczi Ferenc szobrát – Tiszaújlak felől megközelítve – a második kanyarban, egy kis kitérőn. Kert övezi a nagyfejedelem fából készült műemlékét. Tovább haladva megtekinthető a Tiszabökényi Általános Iskola előtt a sztálinizmus áldozatainak emlékműve – reájuk emlékezve. A falu temetőjében pedig örök álmát aludja 1848-nak hőse, Fóris István. Az ő sírjánál évről évre megemlékezést tartanak a szabadságharc tiszteletére március 15-én. Október 23-án is méltó ’56-os megemlékezésre kerül sor a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület szervezésében. A helyszín: a Péterfalvai Kölcsey Ferenc Középiskola.

A kulturális élet szervezésében kiemelkedő szerepet játszik Nyikolájeva Irén, Fóris Ibolya és Borbély Ida. Az utóbbi hölgy a Tiszaháti Tájmúzeum és a Péterfalvai Képtár igazgatónője. Az elmúlt másfél év alatt jelentősen megnőtt e térség kulturális jelentősége mind a járásban, mind egész Kárpátalján.

Jelentősebb események a térségben:

I-II. Munkácsy Mihály Művészeti Alkotótábor

Történelmi Jurtatábor minden évben a péterfalvai ún. Kiserdőben

Harangozó Miklós festőművész kiállítása

Soltész Péter és Soltész Gabriella festőművészek kiállítása