Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bemutatkozik a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület

2009.03.03

Kép A BAY-EMLÉKTÁBLA AVATÁSÁNÁL TISZABÖKÉNYBEN

 

A Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület 2000 júniusában alakult Tiszapéterfalván azzal a céllal, hogy kitöltse a tanács területén kialakult kulturális űrt. 15 taggal kezdett el tevékenykedni. Az Egyesületet máig egy 5 tagú elnökség irányítja. A tagfelvétel alapja az aktív tevékenység felvállalása.  Az 5500 lélekszámú területen helytörténeti kutatások és azok megörökítése a legfőbb cél. Első rendezvényünk-2000 augusztus 20.-án a György-kastély falán, önköltségen helyeztük el a millenniumi emléktáblát. Azóta rendszeresen szervezzük a megemlékezéseket a sztálinista terror áldozatainak a tiszteletére Tiszapéterfalván és Tiszabökényben. Rendszeresen megszervezzük a március 15-i megemlékezéseket a Tiszabökényi temetőben Fóris István ’48-as hadnagy sírjánál. 2001-ben avattuk fel a tiszapéterfalvai Kölcsey Ferenc Középiskola falán a Kiss Ferenc emléktáblát, melyet a MÉKK segítségével tudtunk megvalósítani (felszólaltak: Pomogáts Béla, Gortvay Erzsébet, Dupka György).

Azóta itt tartjuk a 1956-os megemlékezéseket is. 2002- be szintén az iskola falán úgyszintén a MÉKK támogatásával állítottunk emléktáblát falunk szülöttjének, Komáromy András levéltárosnak, helytörténésznek, az MTA-levelező tagjának. 2003-ban az „Élő Rákóczi” rendezvény sorozat keretein belül lett felavatva a Kuruc emlékmű az egykori Lenin talapzaton (ez is a MÉKK és a polgármesteri hivatal segítségével készült el). 2002 és 2004-két alkalommal szerveztük meg a Tiszapéterfalvai Református Egyházzal közösen ’A Gyermek- és Ifjúsági Egyházi Kórusok Fesztiválját’. 2003 december 24-én este a Tiszapéterfalvi Művészeti Iskolával karöltve betlehemes játékot szerveztünk melyen a nagy hideg ellenére közel 300 érdeklődő vett részt, 2006-ban megismételtük.

2006-ban a Rákóczi rendezvények keretein belül márványtáblát állítottunk a Bay család emlékére egy helytörténeti konferenciával egybekötve (felszólaltak : Katona Tamás,  a Kárpátalja szövetség elnöke, Szöllősy Tibor helytörténész, Józan Lajos huszti református lelkész,  Marosi István atya a karácsfalvi Sztojka Sándor Görög Katolikus Gimnázium lelki vezetője, Dupka György a MÉKK elnöke, Zubánics László történész). Még ebben az évben a tiszabökényi görög katolikus templom falán avattuk fel – a MÉKK-el közösen – az emléktáblát Kökörcsényi Pál meghurcolt görög katolikus parochus emlékére. 2007. novemberében a forgolányi templomkertben a szülőföld alap támogatásával emlékművet állítottunk a sztálini terror áldozatainak tiszteletére egy nagyobb szabású emlék-konferenciával egybekötve mely a helyi református templomban volt lebonyolítva (istentiszteletet végzett Seres János Máramaros –Ugocsa megye esperese, előadást tartottak: Dupka György és Zubánics László). 2008 novemberében koszorúzással egybekötve méltattuk Kiss Ferenc irodalomtörténész  80. születésnapját a középiskola falán elhelyezett emléktáblánál.

      Folyamatosan részt veszünk partner szervezetünk (MÉKK) által lebonyolításra kerülő rendezvények szervezésében.

     Elvből nem politizálunk szervezetileg. Ennek ellenére a 2004-es választásokon 1 járási és 4 helyhatósági mandátumhoz jutottunk. Így magánszemélyként aktív szerepet vállalunk a vidék életében is. A politikai pártokkal viszont nem tartunk kapcsolatot, a megyei magyar szervezetekkel és azok helyi alapszervezeteivel viszont igen. Nagyon jó kapcsolatokat építettünk ki a református és a görög-katolikus egyházakkal; rendszeresen jelen vannak rendezvényeinken és többször közös pályázatokat is készítettünk. Jó viszonyt sikerült kialakítani a polgármesteri hivatallal is. Külkapcsolataink inkább személyekkel épültek ki, mint szervezetekkel.

     Humanitárius tevékenységet is ellátunk (vércukormérőket juttatunk el a rászorultaknak a történelmi egyházak segítségével).

Dr. Minya József

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

péterfalva

(boróka, 2009.09.18 09:39)

Én mint embernek,doktornak gratulálok a munkájához Minya József úrnak.