Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanévnyitó a Tiszabökényi Általános Iskolában

2008.09.17

Tanévkezdés a tiszaháti magyar iskolákban

 

 

A tiszaháti falvakban is véget ért a szünidő. Szeptember elsején reggel nyolc órakor a Tiszabökényi Általános Iskolában megszólalt a 2008/2009-es tanév első csengője. Kép

Az iskola 21 kiselsőse köszöntötte ünnepi műsorral szüleit és leendő tanárait. Ők az év folyamán Hunyadi Éva osztályfőnök irányítása mellett ismerkednek majd meg a betűk és a számok világával, számukra egyelőre a legnehezebb feladat megszokni a kötelességet és a fegyelmet. Az idősebb tanulók virágcsokrokkal köszöntötték ifjú társaikat, majd pedig elhelyezték az emlékezés koszorúit az iskola melletti ’szomorú asszony’ emlékműnél. Ezt követően komolyabb hangvétellel folytatódott a tanévkezdő. Varga László igazgató örömmel közölte, hogy a tiszabökényi iskolában a létszámot tekintve nem történt nagy változás. Pár kivétel ugyan akad, akik ukrán tannyelvű iskolában folytatják tanulmányaikat, de ez a szám elenyésző.

„Az elsősöket szeretettel üdvözöljük nagy családunkban. Az iskola fel van készülve az új tanévre. Az épület kimeszelve, a padok pedig lefestve várják azt a 240 tanulót, akik itt fog tanulni intézményünkben 11 osztályban. Az alsó évfolyamokban öt-, míg a felsőkben hat osztályban fogják elsajátítani a szükséges ismereteket. Fejet hajtok minden szülő előtt, akik nem ijedtek meg a külső ráhatásoktól, és anyanyelvükön taníttatják gyermekeiket… Az általános műveltség megszerzésének legfontosabb eszköze az anyanyelv.”

A Péterfalvai Kölcsey Ferenc Középiskola 260 tanulóval indította a tanévet, ebből 19 az első osztályos. A kicsik osztályfőnöke Nagy Erika. Egyedül a 7. évfolyamban működnek párhuzamos osztályok és az iskolában – a oktatási minisztérium 461. rendeletének megfelelően - megemelkedett az ukrán órák száma. Megtörténtek a csoportbontások és az ukrán nyelv- és irodalom tantárgyat szakképzett tanárok oktatják. Fiatal kollégák csatlakoztak a tanári karhoz: Fóris Sándor, Nagy Gabriella és Kékesi Szabolcsné. Marinka Nikoletthez is nagy várakozásokat fűz az iskola, hisz a tehetséges énektanárral esély nyílott kórus létrehozására.

A Forgolányi Általános Iskola sajnos, már nem büszkélkedhet a fenti, kiemelkedő statisztikai adatokkal – a tanulók kevesen – kevesebb, mint 70 fő - vannak. Sok gyermeket írattak át a szülők a Tiszaújlaki Ukrán Tannyelvű Általános Iskolába, úgymond az „államnyelv jobb elsajátítása végett”. Az első osztály mindössze hat tanulóval kezdte meg a 2008/2009-es tanévet és van olyan osztály is – a negyedik –, amelynek diáksága három főre apadt. Kicsit riasztóak ezek a számadatok, de a bizakodók szerint, ez csak átmeneti állapot, és alighanem nekik van igazuk. A tények majd igazolják, hogy az anyanyelvükön tanuló fiatalok jobban érvényesülnek az életben, eddig is így volt, csupán a pozitív példákra alig figyelt fel a közvélemény. Minden gyermeknek individuálisan, egyéni módon kell elsajátítania mind az idegen nyelve(ke)t, mind a szaktantárgyakat, hisz minden gyermek adottsága, alkata más és más. Ami befolyásolhat, az az akarat és a szorgalom. Az ígéretes jövő mindenesetre a tehetséges gyermekeké…

 

 

Bodnár Diána

 

2008-09-07