Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ünnepelt a Tiszahát

2010.08.16

„Adatik tudtára tisztelt falu népe,

Kezdetet veszi a II. máléfesztivál ünnepsége.”

 

Tiszaháti Falunap 2010

 

 

Augusztus 15-én, Mária napon a farkasfalvai Tiszaháti Tájmúzeumban gyűlt össze Tiszahát közössége – engedve a népviseletbe öltözött kisbírók kedves unszolásának-, hogy együtt ünnepeljen a II. Máléfesztivállal egybekötött Tiszaháti Falunapon. 3 pompásan feldíszített lovas szekér járta be a szomszédos falvakat, hogy mindenkinek tudtára adja, micsoda nagy mulatság van készülőben.

A Péterfalvai Polgármesteri Hivatal és a Tiszaháti Tájmúzeum kezdeményezésére a Pro Patria Magyarságért Civilszervezet támogatásával összefogtak a helyi falusi turizmus képviselői – Botos Edit, Smajda Margaretta, Paládi Gabriella - és kiállítással egybekötött árusítás vette kezdetét a helyszín egyik részlegén. Máléból, más néven kukoricából készült ínyencfalatok kerültek az asztalra a vendégek elé, így málékásás töltött káposzta, málépogácsa, ezerféle tokány és még sorolhatnánk az ötletes ételkreációkat.

Borbély Idának, a Tiszaháti Tájmúzeum igazgatójának koordinálása alatt tiszabökényi és péterfalvai népművészek állították ki legszebb kézimunkájukat, szőttesüket, de a különleges népművészeti kiállításon helyet kaptak a hagyományos - ma már múzeumi értékű – egykori használati tárgyak is. A málé helyi hagyományairól szintén érdekes értesüléseket lehetett szerezni egy rövid történeti előadás kapcsán. Ezen a napon avatták díszpolgárrá péterfalvai Dr. Molnár Györgyöt orvosi munkájának elismeréseként.

Illyés István péterfalvai polgármester üdvözlő beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a falunap megszervezéséhez és reményét fejezte ki, hogy a vendégek Péterfalva és társközségei jó hírét keltik majd a nagyvilágban. A Romániából érkezett küldöttség vezetője Dombi János Attila, a Szilágy megyei Sarmaság polgármestere a két település – Péterfalva és Sarmaság – jövőbeni szoros együttműködésének lehetőségét, esetleges társkapcsolatának megteremtését emelte ki. Dupka György MÉKK-elnök és Zubánics László, a KMMI (a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet) vezetője a hasonló jelegű rendezvények fontosságáról beszélt, egy közösség összetartozásának kifejezéséről, amelynek megmutatására egy falunap adhat igazán alkalmat. A vendégek soraiban üdvözölhették a megyei és a járási kulturális és turisztikai osztályok munkatársainak zömét és a helyi civil és egyházi szervezetek képviselőit, akik a máléételek mellett megkóstolták a disznótoros fogásokat is: friss kolbászt és tepertőt. Alapul véve a térség szokásait, hagyományait szerették volna a helyi polgárok megmutatni, milyen is a szíves tiszaháti vendéglátás. Kép

A színpadon a tiszabökényi, ill. a forgolányi ovisokat, továbbá folklór csoportokat – a Tiszahát Néptáncegyüttest, a Csillagszem Néptáncegyüttest, a Tiszaújlaki Néptáncegyüttest -, Jakab István és Kokas Krisztina táncművészeket, a jazz zene képviselőit és más remek egyéni előadókat – Teremta Inát, Palcsej Lászlót, Sztojka Vanesszát, Veres Orsolyát, Virág Zsuzsát, Turjanica Tímeát és Csele Anitát - láthatta a tisztelt közönség. A Kokas Népzenekar tovább emelte az esemény színvonalát, szakmai kiválóságukról ismét megbizonyosodhattak a jelenlévők.

Kép A színpad háta mögötti sportpályán mindeközben élménydús futballkupa, egészpontosan a ’MÁLÉKUPA’ zajlott ifj., Szabó Jenő és Lakatos Sándor navigálása mellett, amelynek győztese a péterfalvai Gyánya Ványa Konzervgyár csapata lett. A gyerekek számára a legérdekesebb műsorszámnak a lovaglás bizonyult, megerősítve a mondás igazságát, hogy mi magyarok bizony lovasnép vagyunk. Hajnalig tartó utcabál zárta a programokban gazdag napot; a zenét a Stílus együttes szolgáltatta fantasztikus repertoárjukkal.

 

2010-08-16

 

Bodnár Diána

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tiszahát

(boróka, 2010.09.30 14:23)

A zene iskolának nincsenek növendékei akik ilyenkor szerepelhetnének a szülők örömére?
egy hegedü,harmónika vagy a táncosok esetleg?