Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Téltemető farsangi mulatságok

2010.02.18

A múlt hétvége egyik legjelentősebb eseménye:

Téltemető farangi mulatság Péterfalván

 

Február 12.-én megyei szinten is kiemelkedőnek számító nagyszabású rendezvényre került sor a péterfalvai kultúrházban a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület (Minya Jolán, dr. Minya József), az UMDSZ (Tóth Júlia), a helyi görög katolikus egyház (Pősze Roland paróchus) és lelkes segítőik (Biki Melán, Biki Erika, Nagy Angéla, Kovály Csilla) szervezésében.

Több mint 1200 fő vett rész a 18 órákor kezdődő műsoros esten, mely hajnalig tartó bálba torkollott. Csele Géza péterfalvai kultúrház igazgató koordinálása alatt két és fél órás színpadi előadás bontakozott ki, felléptek a Tiszabökényi Általános Iskola (felkészítő tanár: Kormos Lujza)-, a Kölcsey Ferenc Középiskola (felkészítő tanár: Hudán Andrea, Kékesi Diána)-, a tiszabökényi kultúrház (felkészítő tanár: Nyikolájev Irén)-, a Péterfalvai Művészeti Iskola (felkészítő tanár: Homoki Gábor, Csűri Szebasztián, Görbe Angelika) növendékei. Több száz tehetség foglalta el a „világot jelentő” deszkákat; egyéni és csoportos produkciókban gyönyörködhettek a szülők, nagyszülők és rokonok. A hatalmas kultúrház „élettel” töltődött meg; régóta nem volt már ennyire eleven a tiszaháti közösség, mint ezen a napon, ezen az estén. Tapsvihar fogadta Virág Zsuzsa és Gődi Szabrina énekeseket, és hasonlóképpen Kokas Károly Péterfalvai Népzenei és Néptánc Együttesét. Igényes zene is szólt a műértők nagy örömére: a JAZZ csapata szórakoztatott pár szám erejéig. A szintén háromfős formáció, a Dynamic slágerdalokat énekelve hozta lázba az éljenzőket. Volt itt minden, ami zene, irodalom és kultúra.

A népviseletbe öltözött gyermekek szinte betelítették a nézőteret is; a közönség egy emberként ünnepelt a fellépőkkel. Igazi farsangi mulatság volt! A program részeként elhangzott a farsang eredetéről szóló kiselőadás Borbély Idának, a Péterfalvai Képtár és a Tiszaháti Tájmúzeum igazgatójának nagyszerű előadásában. A szervezők mindent megtettek, hogy a „téltemetés” sikeres legyen, egyházi (Pősze Roland görög katolikus paróchus, Seres János Máramaros-Ugocsa esperese, ill. a helyi református tiszteletesek) és világi prominens vendégek (Zubánics László, az UMDSZ Nemzeti Tanácsának elnöke, Dupka György, a Magyar Értelmiség Kárpátaljai Közösségének elnöke, Tóth Bálint Nagyszőlősi járási képviselő) vettek részt a mulatáságon.

Finom falatok is kerültek az asztalra: disznótoros ínyencségek, fánkok, bográcsgulyás; ez utóbbi a szabadban főtt Kádár Sándor és Veres Csaba péterfalvai főszakácsok speciális receptjei alapján két óriási üstben. Senki nem maradt éhen: a gyomor étkekkel, az elme és a szív irodalmi-kulturális „menüvel” lakott jól.  Ehhez a talpalávalót a Stílus együttes húzta rendíthetetlenül egészen reggelig. Tombola és házaspárok vetélkedője szolgált még kuriózumként, de a legnagyobb sikere talán mégis a bált megnyitó bécsi keringőnek volt: Kovály Csilla tánckoreográfus tanítványai elbűvölték a közönséget. . Többször is elhangzott a tömeg szájából: „Milyen jó ez a rendezvény! Lehetne gyakrabban is!” felkiáltás; bizonyítandó, a szervezők álma teljesült: Tiszahát végre együtt ünnepelt. Köszönet minden támogató igyekezetért, buzdító szóért és munkáért:  a tiszaháti vállalkozók és a lakosság együttműködése nélkül mindez nem sikerülhetett volna…