Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beszámoló koncert Péterfalván

2010.02.28

A Kokas banda Csillagszemmel nézte Péterfalva Örökségét

A Péterfalvai Művészeti Iskola beszámoló koncertje

 

Kép Február 27-én teltház előtt nyitotta meg Homoki Gábor igazgató a Péterfalvai Művészeti Iskola népzenei koncertjét a helyi kultúrházban, melynek résztvevői a folklór legkiválóbb haza képviselői voltak. A Tiszahát jeles zenészei és táncosai verbuválódtak össze, hogy megmutassák ország-világ előtt, mi a magyar virtus és néphagyomány és hogyan is kell megőrizni azt úgy, hogy a jövő nemzedéke profitálhasson az elődök munkájából hozzátéve a saját jellemvonásait.

 „Senki sem vonhatja kétségbe, hogy kisebbségi nemzetként élve egy országban el kell sajáttanunk az államnyelvet, ill. ismernünk és tisztelnünk kell más nemzetnek kultúráját és hagyományait… Mindezeknél fontosabb azonban, hogy saját nemzeti kultúránkat ismerjük és megőrizzük. Hisz ez megmaradásunknak egyik alappillére. Viszont nem elég csupán megőrizni, tovább is kell adnunk gyermekeink, unokáink számára. Ma ez egyre aktuálisabbá válik.”  - mondta Homoki Gábor utalva az iskola kulturális missziójára.

22 éve vette kezdetét a népzenei oktatás a Péterfalvai Művészeti Iskolában megalakítva az

első folklór csoportot. A Pál házaspár kezdeményezése az elmúlt évek alatt kiforrott, megért a hazai és külföldi sikerekre. Az Örökség Néptáncegyüttes kamatoztatja tovább napjainkban a sokat ígérő kezdeteket Csűri Szebasztián és Huszti Beáta vezetésével. 1999-ben a tanintézmény koreográfiaszakos tanulóiból Görbe Andzselika irányítása alatt hasonló szándékkal megalakult a Csillagszem Együttes. Végül 2006-ban népzenei és népdalkincsünk megőrzése céljából Kokas Károly elindította diadalmas útján a Kokas zenekart, melynek sikere azóta is töretlen. Vitathatatlanul nagy munka rejlik a tehetséges ifjú emberek munkájában, akiket remek szakemberek, képzett muzsikusok és elképesztő dinamizmusú profi táncosok - mint pl. Jakab István – nevelnek, tanítgatnak. Az a küldetés, amelyen most már a növendékek is osztoznak, szemmel látható és füllel jól hallható eredményeket hozott. A beszámoló koncertre várakozáson felül érkeztek a szomszédos településekről is; a szülők, a rokonok és ismerősök mellett műértő közönség tapsa előtt hajolhattak meg az előadó népművészek. Két óra leforgása alatt Péterfalva bebizonyította, méltán lehetne nagykövete a kárpátaljai magyar népzenének, mely e február végi napon táncházzal búcsúzott – de csak egy rövid időre - rajongóitól.

Grigora Éva, a nagyszőlősi járási kulturális osztály munkatársa a következőket mondta a meghatottság könnyeivel küszködve:

„Mindenki, aki ma színpadon volt, egy-egy gyöngyszem. És ez a sok kis apró gyöngyszem egy gyönyörű koszorúvá alakult. Legyünk büszkék erre a gazdagságra. Az a feladatunk, hogy segítsük őket.”

Kokas Károly egyszerűen örömzenélésnek nevezte zenekarának tevékenységét. Név szerint Szilágyi Csaba hegedűprímás, Kokas Erzsébet énekes, Szilágyi Gergő tercprímás, Botos Tamás brácsás és Király András brácsás és Lakatos Dávid nagybőgős alkotja az immár híres együttest. A szervezők köszönetüket fejezték ki Dupka Györgynek, a MÉKK elnökének, Zubánics Lászlónak, az UMDSZ Nemzeti Tanácsának elnökének, Tóth Bálintnak, az UMDSZ nagyszőlősi járási elnökének, Gyurin Miklósnak, a Beregszászi Magyar Főkonzulátus konzuljának, ill. Lovas Ilona főmunkatársnak a biztatásért, hogy támogatásukkal a tiszaháti magyar népzene megkezdett útját tovább lehet folytatni. Köszönetet mondtak a szülőknek is a kitartásért és elszántságért, amiért fontosnak tartják, hogy gyermekeik átörökítsék a következő nemzedéknek a magyar habitust, melynek elengedhetetlen részét csodás dallamvilágunk képezi. Kodály Zoltán szavait hívva segítségül a zenepedagógusok üzenik: A kultúrát nem lehet örökölni.  Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.

 

Bodnár Diána

 Több kép a galériában...

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

péterfalva

(boróka, 2010.03.03 08:56)

Nagyon jók.