Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Befejeződött a Péterfalvai Képtár külső tatarozása

2009.06.22

Régen dédelgetett álom vált valóra: a Péterfalvai Képtár megújult külsővel várja immár látogatóit. Közel egy éve kicserélték a tetőszerkezetet, és már akkor kézzel fogható közelségbe került, hogy hamarosan kívül-belül újjászületik a György Endre-kastély, mely több évtizede áll a kultúra szolgálatában. Kép

Az impozáns épületet pártfogásába vette Borbély Ida igazgatóasszony, Tóth Bálint, az UMDSZ Nagyszőlősi járási szervezetének elnöke, Zubánincs László, az UMDSZ Nemzeti Tanácsának elnöke, Dupka György MÉKK-elnök és az anyaország. A külső renoválás befejezése alkalmából 2009. június 21-én 13 órákor sor került a Péterfalvai Képtár ünnepélyes, ismételt avatására a kultúra iránt elkötelezettek körében.  Az igazgatóasszony és Illyés István polgármester üdvözlő beszédükben köszönetet mondtak a támogatóknak, akiknek köre egyre tágul és a festőművészeknek – többek között a jelenlévő id. Harangozó Miklósnak, Gönczy Tivadarnak, Homoki Gábornak, Kutlán Pálnak, Marinics Sándornak, Kerecsanyin Károlynak, Váradi Évának -, akik alkotásaikkal járultak hozzá az állandó tárlat folyamatos bővítéséhez és az időszakos kiállítások megszervezéséhez. A Péterfalvai művészeti Iskola felnőtt kórusa hangulatos előadással készült erre a napra, folytatásként az ő műsoruk következett.

A meghívott, különleges vendégek között volt Bíró Andor, aki a Határőr Agrárcég Kolhoz fejeként hajdan mecénása volt a helyi kulturális örökség megőrzése érdekében létrehozott intézményeknek. Mint alapítónak és rendkívüli embernek nyújtotta át az első ízben átadásra kerülő Etelköz-díjat Dupka György és Borbély Ida.  Elismerését fejezte ki a kezdeményezés sikeréért Bacskai József, a Magyar Köztársaság Beregszászi Főkonzulátusának főkonzulja kiemelve a szolidaritás fontosságát a kárpátaljai magyarság és Magyarország között ezekben a nehéz időkben. Megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Juhász Vaszil, a Nagyszőlősi Művelődési és Turisztikai Osztály vezetője és Grigora Éva, a Nagyszőlősi Művelődési Osztály munkatársa is, akik a kárpátaljai és a nagyszőlősi járás művelődésének színvonalemelését emelték ki ezen a csodás esemény kapcsán.

  Zubánics László szót kapván a járási tisztviselők után nagyon jó hírrel szolgált: szeptemberre megoldódik az épület fűtése, illetve sor kerül a belső tatarozásra. Az alkalmat kihasználva a Tiszaháti Tájmúzeumot e-magyarpont táblával ajándékozta meg jelképezve, hogy az intézményben már van internet-szolgáltatás, tovább az elnök úr és munkatársai átadtak egy vadonatúj számítástechnikai felszerelést is. Örömmel közölte, további egy évre szóló internethasználatot ajándékoznak a magyar kultúra érdekében végezett jó szolgálatért azon személyeknek, akik eddig is a közművelődésért munkálkodtak.  Többen okleveleket vehettek át, így Tóth Mihály, Zsombor Péter, Virág János, Nagy József a Péterfalvai Képtár felújítása érdekében tett támogatásuk elismeréseképp.     

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.